شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به دلیل نبودن کتابخانه قطعه ای خاص در پروتئوس یا به منظور ساده سازی مدار هایی که شبیه سازی می کنید، نیاز به ساخت یک کتابخانه برای یک قطعه در این نرم افزار پیدا کنید. در این پست، روش ساخت این کتابخانه ها توضیح داده خواهد شد. دقت کنید که برای ساخت کتابخانه ها در پروتئوس باید ساختار داخلی قطعه را در دسترس داسته باشید. در انتهای پست نیز ویدئویی جهت آموزش ملموس تر ساخت این نوع کتابخانه ها قرار داده شده است.
مرحله اول کار، تعریف ساختار داخلی قطعه در پروتئوس است که با رسم مدار داخلی آن در نرم افزار آغاز می شود.
فرض کنید می خواهیم کتابخانه مربوط به یک فلیپ فلاپ از نوع S-R را بسازیم.مطابق شکل زیر ، حالت Subcircuit Mode را فعال می کنیم. سپس مستطیلی در صفحه اصلی می کشیم تا ورودی و خروجی های قطعه مورد نظر را در آن تعریف کنیم.
برای تعریف ورودی ها، از بخش Ports، گزینه Input و برای خروجی ها از همان بخش گزینه Output را انتخاب کرده و در اطراف مستطیل رسم شده قرار می دهیم. با دابل کلیک بر روی هر یک از این پورت ها، در پنجره ای که باز می شود می توان مشخصات مربوط به هریک را وارد کرد. در بخش String نام مناسبی برای هر یک انتخاب کنید. این اسم ها را برای تطبیق با مدار داخلی نیاز خواهید داشت پس آن را به خاطر بسپارید. همانطور که می دانید، برای فلیپ فلاپ S-R نیاز به دو ورودی و دو خروجی داریم پس آنها را در اطراف مستطیل قرار داده و نام گذاری می کنیم.
با دابل کلیک بر روی مستطیل رسم شده، پنجره Edit Subcircuit باز می شود که در این جا نامی برای قطعه انتخاب کرده و کلید OK را می زنیم. در مرحله بعد، برروی مستطیل راست کلیک کرده و گزینه Go To Child Sheet را انتخاب می کنیم.
در صفحه جدیدی که باز می شود، باید مدار داخلی قطعه را رسم کنیم. این بخش کاملا مشابه رسم مدار های عادی جهت شبیه سازی در پروتئوس است. برای فلیپ فلاپ S-R دو گیت NOR را در مداری مانند شکل زیر قرار می دهیم.در نقاطی از مدار که باید به ورودی خروجی های قطعه وصل شوند، Input و Output هایی را از بخش Terminals انتخاب و قرار می دهیم. سپس، روی هر یک از این ورودی-خروجی ها کلیک کرده و در پنجره ی باز شده در بخش String اسم هایی برای هر یک مشخص می کنیم. این همان اسم هایی است که در مرحله اول برای پورت ها قرار داده بودید.
از منوی Design، گزینه Edit Sheet Properties را انتخاب کنید. در پنجره باز شده، در بخش Sheet Title یک اسم (همان اسمی که برای ذخیره فایل مرحله قبل انتخاب کرده اید) مشخص کنید و بخش ?External .MOD file را فعال کنید تا یک فایل با پسوند MOD در محل ذخیره شدن پروژه اصلی ایجاد شود.
تا این مرحله مدار داخلی قطعه را تعریف کردیم. پس از آن باید شکل ظاهری که قطعه با آن در پروتئوس شناخته می شود را نیز مشخص کنیم. برای این کار کلید مربوط به Exit to Parent Sheet را کلیک یا از کلید Page Up کیبرد استفاده میکنیم. (بازگشت به صفحه Child Sheet از طریق کلید Page Down امکان پذیر است)
در صفحه ی Parent Sheet، ساختار ظاهری قطعه را به صورت گرافیکی می کشیم. برای این کار گزینه 2D Graphics Box Module را انتخاب و مستطیلی رسم می کنیم.
برای قرار دادن پایه های قطعه از بخش Default ،Device Pins Mode را انتخاب و پایه ها را در اطراف قطعه می چینیم. دقت کنید سمتی از پین که علامت ضربدر روی آن قرار دارد به سمت بیرون قطعه قرار می گیرد.
برای تطبیق این پایه ها با ورودی-خروجی های تعریف شده در مدار داخلی، بر روی آنها کلیک و در پنجره ای که باز می شود اسم پایه را دقیقا مشابه اسم های تعریف شده در مدار داخلی قطعه نام گذاری می کنیم. در ایجا می توانیم نوع پایه را (ورودی، خروجی،غیر فعال (Passive) یا I/O و ….) مشخص کنیم.
در مرحله بعد تمام شکل را select کرده و بر روی گزینه Make Device کلیک می کنیم.
در پنجره ای که باز می شود اسم قطعه و در بخش External Module آن اسم فایل با پسوند MOD را وارد می کنیم و به این ترتیب مدار رسم شده را به قطعه معرفی می کنیم.
تا این جا قطعه را با ساختار داخلی آن تعریف کردیم. با کلیک بر روی دکمه Next ، پکیج PCB مناسب برای این قطعه را تعیین می کنیم. برای این کار بر روی Add/Edit و در صفحه باز شده بر روی Add کلیک می کنیم. در پنجره ی جدید پکیج مورد نظر (مثلا Dil04 را برای فلیپ فلاپ با چهار پایه) را جستجو و انتخاب می کنیم.
مانند شکل زیر پایه های پکیج را به پین های قطعه تعریف شده اختصاص می دهیم.بر کلید Assign Packages کلیک کرده و تا مرحله آخر Next را کلیک می کنیم.
در مرحله آخر، در صورتی که بخواهیم قطعه را به یکی از کتابخانه های موجود در نرم افزار اضافه کنیم در بخش Device Category آن را انتخاب کرده و در غیر اینصورت از طریق گزینه New یک کتابخانه جدید ایجاد و قطعه را در آن ذخیره می کنیم.
حال می توانیم قطعه را در شبیه سازی ها استفاده کنیم.
در ویدئوی زیر می توانید انجام مراحل ساخت کتابخانه را در نرم افزار ببینید:
درود و تشکر از شما من مراحل عنوان شده رار بارها تست کردم ولی در خروجی هیچ چیزی ظاهر نشد مشکل من از کجاست؟
درود بالاخره موفق شدم ممنون فقط میشه بفرمایید یک قطعه مثل LM35 که در کتابخانه پروتئوس هست و شامل نمایشگر و کلیدهای کنترلی هست رو چجوری میشه طراحی کرد؟ ممنون
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
کليه حقوق اين سايت متعلق به سام نیک میباشد