مثال سوم : مولتی ویبراتور آ-استابل :
قطعات مورد نیاز 4 عدد مقاومت در اندازه های 40K اهم و 470 اهم و دو به دو با هم مساوی و دو عدد خازن 50uF و دو عدد ترانزیستور دوقطبی 2N3904 .
در پست های قبل با کار در نرم افزار پروتئوس آشنا شدید . در این مثال میخواهیم چگونگی کار مولتی ویبراتور ها را در پروتئوس مشاهده کنیم .
مولتی ویبراتور به مدارهایی می گویند که بین دو حالت در نوسان می باشند . این حالت ها می توانند پایدار یا ناپایدار باشند . اگر پایدار باشد مدار بعد از رسیدن به آن حالت تمایل به حفظ آن دارد و در صورت ناپایداری بعد از رسیدن به آن حالت ، به حالت اولیه ی خود باز میگردد .
مولتی ویبراتور ها انواع مختلف دارد از جمله : آ-استابل ، مونو استابل ، بی استابل و اشمیت تریگر که ما در این مثال به کشیدن مولتی ویبراتور آ-استابل در پروتئوس و تحلیل آن می پردازیم .
آ-استابل دارای دو حالت ناپایدار است که مدار بدون هیچ نوع تحریک خارجی به طور دائم بین این دو حالت در تغییر است . در واقع خروجی این مدار یک سیگنال مربعی است که فرکانس آن به مقدار عناصر مدار مثل خازن ها و مقاومت ها بستگی دارد .
شکل بالا شبیه سازی مولتی ویبراتور آ_استابل در پروتئوس می باشد که بعد از RUN کردن برنامه LED ها یکی در میان روشن خواهند شد . چگونگی کارکرد این مدار به این صورت می باشد که ابتدا ترانزیستور Q1 در ناحیه ی قطع واقع است و ولتاژ کلکتورش تا VCC ، در اینجا 5+ ولت ، بالا می رود و D1 خاموش است . در این هنگام ترانزیستور Q2 روشن می باشد پس D2 نیز روشن است . خازن C1 از یک طرف به 5+ ولت متصل است و از طرف دیگر به بیس Q2 که حدودا 0.6 ولت است ، پس دو سر C1 به اندازه ی 4.4 ولت اختلاف پتانسیل وجود دارد . از آنجایی که ترانزیستور Q2 روشن است ، خازن C2 که از طریق R2 به VCC متصل است ، شروع به شارژ شدن می کند تا زمانی که ولتاژ دو سرش به 0.6 ولت برسد ، در این هنگام ترانزیستور Q1 روشن شده و به اشباع می رود و D1 روشن میشود و آن صفحه خازن که ولتاژش برابر با VCC بوده به 0.6 ولت کاهش پیدا می کند پس به همان نسبت ولتاژ صفحه دیگر خازن نیز کاهش یافته یعنی ( 4.4V- کاهش ولتاژ ) ، این کاهش ناگهانی ولتاژ باعث می شود ترانزیستور Q2 خاموش شود و D2 نیز خاموش می شود . این سیکل به همین شکل ادمه پیدا می کند و LED ها یکی در میان روشن و خاموش می شوند .
در ویدئوی زیر چگونگی کارکرد مولتی ویبراتور آ-استابل در نرم افزار پروتئوس و آوردن قطعات مربوطه از کتابخانه آورده شده است :
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
کليه حقوق اين سايت متعلق به سام نیک میباشد