در پست قبلی با چگونگی ایجاد یک پروژه جدید و کار با نرم افزار شبیه ساز proteus آشنا شدید . حال میخواهیم با ارائه مثال هایی شمارا با چگونگی کار این برنامه بیشتر آشنا کنیم .
مثال دوم : 7segment Driver
قطعات مورد نیاز : Logic state ، آیسی 74LS47 و یک 7Seg از نوع آند مشترک .
برای آوردن قطعات از کتابخانه و سیم کشی ، به پست قبلی مراجعه کنید که این موضوع به اجمال توضیح داده شده است .
لینک جسله اول آموزش پروتئوس
مداری که در شکل بالا مشاهده می کنید برای راه اندازی یک 7segment به کار رفته است . آیسی 7447 یک دیکدر برای تبدیل BCD به 7segment می باشد که همانطور که در شکل مشاهده می کنید اگر مقدار منطقی دو logic state اول را یک کنیم (که به معنی عدد 3 در مبنای ده می باشد . ) ، 7seg ، عدد 3 را نمایش می دهد .
برای اتصال سیم های دو آیسی به یکدیگر که پایه هایشان رو به روی یکدیگر قرار دارند ، دو روش وجود دارد یکی اتصال به روش معمول که در پست قبلی اشاره کردیم و روش راحت تر این است که می توان ابتدا اولین سیم را وصل کرده وسپس با دابل کلیک کردن روی پایه ها ی بعدی ، بقیه ی سیم ها را نیز به یکدیگر متصل کرد .
باید به این نکته توجه داشت که در عمل اگر خروجی جریان محافظت نشده باشد ، باید مقاومت سری با هر پایه segment قرار داد ( حدودا 150 اُهم برای تغذیه 5 ولتی و 680 اُهم برای تغذیه ی 15 ولتی ) . اکثر IC های CMOS خروجی هایی دارند که جریانشان از داخل محدود شده و به این مقاومت ها نیازی نیست .
قابل ذکر است که ما دو نوع 7segment آند مشترک و کاتد مشترک داریم و ازآنجایی که 7segment از چند led تشکیل شده است ، کاتد مشترک نوعی است که کاتد های led ها به هم متصل شده اند و در آند مشترک ، آندهایشان به یکدیگر اتصال یافته اند .
برای مشاهده تغییرات خروجی ، مدار شکل بالا را بسته و سپس دکمه RUN را می زنیم ، با کلیک روی هر logic state مقدار منطقی اش را تغییر داده و متناسب با آن تغییر ، عدد های متفاوتی روی 7seg ظاهر می شوند .
7447 دارای سه پایه به نام های RBO , RBI , LT می باشد که LT مخفف (LAMP TEST) برای تست LED های 7seg به کار می رود و اگر مقدار منطقی این پایه را برابر با صفر قرار دهیم ، تمام LED های 7seg روشن می شود . پایه ی LT زمانی کار می کند که پایه ی BI/RBO در سطح بالا قرار داشته باشد و در کل پایه های RBO , RBI برای اتصال چندین 7segment به صورت متوالی به کار می روند .
در ویدئوی زیر چگونگی کار درایور 7segment و آوردن قطعات مربوطه در پروتئوس به سادگی بیان شده است :
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
کليه حقوق اين سايت متعلق به سام نیک میباشد