در این پست می خواهیم خطوط انتقال را در مدار های فرکانس بالا بررسی کنیم و دلیل اهمیت بحث تطبیق امپدانس را شرح دهیم.
از خط انتقال برای انتقال انرژی از یک منبع به یک بار (مصرف کنننده) استفاده می شود. شکل زیر مدار معادل یک خط انتقال از منبع به بار را نشان می دهد.
زمانی که در خط انتقال پیوستگی بار وجود نداشته باشد،یا به عبارتی تطبیق امپدانس نداشته باشیم، بازتابی از سیگنال رخ می دهد که منبع ایجاد نویز فرکانس بالا خواهد بود. در یک خط انتقال که به صورت شکل فوق مدل می شود، در صورتی که مقادیر امپدانس های ZS و ZO و ZL یکسان نباشد، یک شکل موج به منبع باز خواهد گشت که باعث ایجاد تداخل الکترومغناطیسی می شود.
مواردی که باعث این ناپیوستگی در بار می شوند شامل تغییرات در عرض مسیرهای رسانا، پایان دهی نامناسب مسیرها، مسیرهای دو شاخه شده، تغییر در بار ها و امپدانس آنها و… هستند. ولتاژی که در اثر عدم تطبیق امپدانس بازتاب می شود از رابطه ی زیر قابل محاسبه است:
که Vr ولتاژ بازتابی از بار، Vi ولتاژ منبع و ZO و ZL به ترتیب امپدانس مشخصه مسیر یا خط انتقال و امپدانس بار هستند.
همانطور که از این رابطه نیز پیداست، در صورتی که ZL > ZO باشد ولتاژ بازتابی مثبت بوده و از طرف بار به منبع بازتاب خواهد کرد و اگر ZL < ZO موج بازتابی منفی خواهد بود.
وقتی یک سیگنال از شکل مطلوب خود خارج شود، یا به عبارتی اعوجاج در آن رخ دهد، با بررسی شکل حاصل می توان نوع اِشکال موجود در کیفیت سیگنال را دریافت.از انواع اعوجاج هایی که در سیگنال ها قابل مشاهده است،حلقوی شدن لبه های سیگنال، گرد شدن لبه سیگنال ها و ….است.
حلقوی شدن لبه های سیگنال به معنی نوسان سینوسی میراست که در اثر بازتاب های ناشی از عدم تطبیق امپدانس درمدار ایجاد می شود و نشان دهنده ی این موضوع است که اندوکتانس مسیر زیاد است. این لبه های حلقوی را می توان با افزودن یک مقاومت سری یا یک پایان دهی مناسب ، کنترل و تعدیل کرد.
در لبه های بالا رونده و پایین رونده سیگنال ها، لبه هایی که در نقطه اوج به صورت گرد شده و به صورت شکل زیر در می آیند، نشان دهنده ظرفیت خازنی بالای مسیر است.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
کليه حقوق اين سايت متعلق به سام نیک میباشد